Fællesbyg Køge Kyst
Køge
2017 - 2020

Bygge­fæller har ind­fly­delse på egen bolig

Fællesbyg Køge Kyst er et beboerdrevet boligprojekt på Køges Søndre Havn. Byggefællesskabet giver den enkelte stor indflydelse på både egen bolig og de fælles rammer ligesom der spares penge, der normalt går til en developer.

Fællesbyg er en ny måde for boligsøgende at skabe sine egne rammer – at bygge sammen med ligesindede i et såkaldt byggefællesskab med inspiration fra Tyskland. Byggeriet er udviklet gennem en længere proces og bag projektet Fællesbyg Køge Kyst står et partnerskab mellem Tegnestuen Vandkunsten, Selskabet for Billige Boliger,  og byudviklingsselskabet Køge Kyst.

De kommende beboere har stiftet Foreningen Fællesbyg Køge og hyrer derigennem en entreprenør til at stå for opførelsen. De enkelte beboere har så haft indflydelse på deres egen bolig under en overordnet ramme, som de også har indflydelse på.

Fællesbyg lægger stor vægt på hverdagsfællesskaber uden at være et decideret bofællesskab. I den fælles byggeproces er der opstået ønsker om fællesrum med storkøkken, samt rummelige gangarealer og særlige nicher ved indgangsområderne, som inviterer til uformel snak beboerne imellem. En af beboerne har drømt om at åbne café, noget der er skabt plads til i byggeriet gennem den fælles designproces.

Fællesrummet ligger centralt for alle beboere

Ønsket om fælles faciliteter er opstået og udviklet i den fælles designproces

Brede svalegange er fælles terrasser

Snittet viser fællesrummet og husets spraglede facade

Postkasser kunne se sådan ud

Fællesbyg Køge Kyst opføres i Køges nye bydel Søndre Havn

Designet for adskillelse

Byggefællerne har valgt et fleksibelt byggesystem med søjler, bjælker og dæk i massivtræ. Søjle-bjælkesystemet gør byggeriet fleksibelt, så der senere kan justeres på boligernes planløsning og størrelse. Større boliger kan for eksempel opdeles i flere mindre boliger, hvis beboernes behov ændrer sig.

Danmarks højeste træbyggeri

Vandkunsten har udviklet byggesystemet Wood Stock sammen med Moe og systemet, der kombinerer træ og beton, er anvendt til boligprojektet på Lisbjerg Bakke.  Fællesbyg Køge Kyst bliver Danmarks højeste træbyggeri på syv etager.

Project facts

Facts

Project name: Fællesbyg Køge Kyst

Category:Co-Housing, Housing, Planning

Client: Fællesbyg Køge Kyst

Location: Køge

Date: 2017 - 2020

Status: Før udbud

Number of units: 42

Project

Program: Boliger, fælleslokale, café

Activity: Arkitekt, procesledelse, planlægning

Job type: Partnerskab

Construction system: Søjle-bjælkesystem i massivtræ

Contact: Jan Albrechtsen, jal@vandkunst.dk

Project group: Pernille Schyum Poulsen, Silje Erøy Sollien, Line Tebering, Amalie Brandt Opstrup

Team

Architect: Vandkunsten

Landscape: Vandkunsten

Consultant: Selskabet for Billige Boliger, Byudviklingsselskabet Køge Kyst